Как да се Предпазим от Фалшиви Кликове?

Какво да Направим при Злонамерени Кликвания? Как да се Предпазим от Фалшиви Кликове от Конкуренцията? Как да Ограничим Подозрителните Кликове?

През нашата над 15-годишна практика по създаване, управление и оптимизация на Google Ads реклами сме се сблъсквали многократно с такива и подобни въпроси. В тази статия ще се опитаме да ви предоставим техните отговори, добри практики и съвети, както и реални примери, които да ви бъдат максимално полезни.

Проблемът

„Разполагам с бюджет от 20 лв на ден. Цената на клик е 0,50 лв – 1 лв, понякога достига 3-5 лв. Конкурентите ми всяка сутрин кликат върху моите реклами в Google Ads, изразхождат бюджета ми за реклама и рекламите ми изчезват. Започнах и аз да кликвам на техните реклами, накарах и 2-ма приятели да правят това… но все още никой не ми се обажда, нямам поръчки, хвърлям си парите на вятъра, тази реклама е измама – не е за мен! Помогнете ми!“

Обикновено проблемът се състои в това, че рекламодателите разполагат с определен (в повечето случаи строго ограничен) месечен бюджет за онлайн реклама и съответно това прави почти невъзможно постигането на положителни резултати при положение, че голям процент от този бюджет отива в подозрителна активност, злонамерени и фалшиви кликвания върху техни реклами от страна на конкурентите им.

Този проблем съществува в целият свят, но ние ще се фокусираме върху България. Особено чувствителни на тази тема в нашата страна са рекламодателите в сферата на услугите, чести подобни сигнали за проблеми сме получавали от рекламодатели свързани със следните услуги – ремонт на покриви, хамалски услуги, ключари, зъболекари и ВиК услуги. Разбира се списъскът не е изчерпателен, злонамерени атаки и фалшиви кликове е възможно да бъдат получени от всеки един бизнес, инвестиращ в Google Ads реклама.

Симптомите

Как да сме сигурни, че някой злоупотребява с нашите Google Ads реклами? Ето някои от симптомите за това заключение:

1. Дневният бюджет се изразхожда много бързо (в рамките на минути или 1-2 часа). Открояват се различни по вид аномалии и „шаблони“ на злонамерено поведение, например всичко това се случва между 8 и 9 сутринта в продължение на няколко дни; или това се случва през всички делнични дни в определен интервал от време и т.н.
2. CTR (честотата на кликване) е много висока – над 20%, в конкретни периоди над 40%.
3. Ключовите думи и фразите/заявките за търсене, които генерират активността са едни и същи.
4. При проверка на “web logs” откривате еднакви IP-та, които посещават сайта ви в подобни/шаблонни/кратки интервали от време
5. При анализ на трафика ви в Google Analytics откривате определени аномалии, например че трафикът от Google Ads в определни „шаблонни“ периоди е с много ниска продължителност време прекарано на сайта и висок процент на отпадане.
6. В графата „Невалидни кликове“ в Google Ads акаунтът ви откривате все повече на брой и като процент кликове, но без резултат.

Необходимите Действия

Първо и много важно нещо е да анализирате много добре посетителите си.

Google предоставя множество инструменти и програми за това. Ако отделите 30 минути и потърсите онлайн, ще откриете няколко добри (и не толкова добри) инструмента и програми, за всяка от които ще трябва да отделите по няколко часа, за да разберете как работи и как може да ви помогне с анализа. В тази статия не е възможно да обясним всички тях, защото вместо статия, това четиво ще се превърне в книга. Най-необходимите 3 неща, които трябва да използвате при борбата срещу подозрителните кликове са инструментите във вашият Google Ads профил, тези във вашият Google Analytics профил, както и данните от админ панела на вашия сайт.

Необходимо е Google Ads акаунтът ви да е свързан с Google Analytics, да е създаден професионално, да е структуриран добре, да се управлява и оптимизира непрекъснато, за да е възможно бързо и ефективно съдействие при подобен проблем с подозрителна активност.
Например ако сте в сферата на услугите – всяка ваша вид услуга да е създадена и управлявана в отделна кампания, а всеки подтип услуга да е създадена и управлявана в отделна рекламна група, която съчетава в себе си най-релевантните/съотносителните ключови думи, реклами, негативни думи и технически настройки. Така ще можете само с няколко клика да филтрирате, сегментирате и идентифицирате откъде идва проблемът, след което да го изолирате и ограничите за известен период от време (от няколко дни до няколко седмици), който ви е необходим за прилагане и тестване на мерките, както и за комуникация с Google екипа за поддръжка.

Ако приемем, че Google Ads акаунтът ви е в добро състояния, но вече сте открили някои от така наречените по-горе „симптоми“ на подозрително поведение от страна на вашите потребители, веднага трябва да направите следните стъпки:

– идентифицирайте и изолирайте в отделна рекламна група (ако това нищо не ви говори, просто поставете на пауза) ключовата дума/и или най-добре заявката/заявките за търсене от която/които идва проблемът, също така можете да я добавите като „негативна“ в съответната рекламна група или кампания, за да сте сигурни, че тя няма повече да показва ваша реклама когато вашият „доброжелател“ търси с нея онлайн. Желателно е това да се направи от специалист, защото има вероятност да се объркате и блокирате не само тази конкретна дума или фраза, а всички подобни думи и фрази, реално целият си възможен трафик към сайта.

– след като разгледате внимателно “web logs” на сайтът ви и открете еднакви IP-та, които посещават сайта ви в подобни/шаблонни/кратки интервали от време – добавете ги като „негативни“ към акаунта ви – така ще ги блокирате да виждат и кликват на вашите реклами изцяло (а не само с конкретните ключови думи/заявки за търсене, които описахме в горният абзац).

– използвайте Google Analytics за подробна информация относно посетителите на сайта и внимавайте за подозрително поведение на потребителите. (Откъде идват потребителите ми – в географски план и в мрежата? Кои страници на сайта ми преглеждат и за колко време?)

– свържете се с Google екипът за поддръжка чрез Google Ads профилът ви. Необходимо е да можете да предоставите допълнителна информация, свързана с подозрителната дейност, това може да помогне на Google да ускори значително проверката си. Например:
– кампаниите, рекламните групи и/или ключовите думи, свързани с подозрителните кликвания;
– датите и часовете на случаите на дейност, свързана с подозрителните кликвания;
– абзац, описващ тенденциите, които са Ви навели на мисълта, че тези кликвания са подозрителни;
– ако имате достъп до уеб журналите/web logs/traffic logs или отчетите си, всички данни, указващи подозрителни IP адреси, референти или заявки.

Ако вече сте направили всичко това – Поздравления! По-лесната половина от работата е свършена.

От този момент нататък ще последва няколко седмична кореспонденция с Google екипът за поддръжка (екипът поддържащ рекламодателите в България се намира в Европейската централа на Google в Дъблин, Ирландия). Те са много отзивчиви, културни и способни млади хора, но са затрупани с работа. Възможно е отначало да ви изпращат малко „шаблонни“ имейли, да ви карат да правите това, което вече сте направили, да трябва да „ескалират“ проблема към друг екип (което ще отнеме още няколко дни), но ако им предоставяте навременна и полезна информация и пълно съдействие, ще получите същото и от тях. Бъдете търпеливи, те са на ваша страна – Google държи на безупречната репутация на всички свои служители, вие не сте първите и последните с такъв проблем, вслушвайте се в съветите им и ги изпълнявайте.

Какво е невалиден/фалшив/подозрителен трафик?

Това според Google са всички кликвания или импресии, които могат изкуствено да завишат разходите на рекламодателите. В това число влизат умишлени измамни кликвания, както и случайни такива.

Невалидният трафик включва, без изброяването да е изчерпателно:

– кликвания или импресии, генерирани от рекламодатели, които кликват многократно върху собствените си активни реклами или такива на други потребители;
– повтарящи се кликвания върху реклами или импресии, генерирани от един или повече потребители;
– поощряване от страна на рекламодатели на кликове върху техни реклами (например текстове, които приканват потребителите да кликват върху реклами, внедрявания на реклами, които могат да доведат до голям брой случайни кликвания, и прочее);
– автоматизирани инструменти за кликвания или източници на трафик, роботи или друг измамен софтуер.

Примери за невалиден/фалшив/подозрителен трафик?

Невалидната активност може да дойде от различни източници, включително „трафик от ботове“, „ферми за кликове“, случайни кликове и др. – няма да влизаме в големи подробности тук относно тази тема.

Добри Практики и Съвети

Не се поддавайте на емоциите (знаем, че е лесно да се каже, особено когато ти бъркат в джоба, който и без това не е пълен). Запазете хладнокръвие и си пропомнете мъдростта, че „когато двама спорят – виновен винаги е по-умният“.
Никога не кликайте нарочно върху рекламите на вашите конкуренти! Ако всеки спазва това – нямаше да четете тази статия, но все пак …. не го правете!

Обърнете се към специалисти в областта на Google Ads рекламата. Ние ще се раздваме да ви помогнем. Има още около 50 фирми като нас в България – сертифицирани партньори от Google за реклама (Google Ads Certified Partners), така че имате богат избор.

Ако управлявате сами своите Google Ads реклами отделете достатъчно време, за да се запознаете с това как работи системата, какви са инструментите за управление и анализ – използвайте ги, прочетете съпътстващите им статии и обяснения – това ще ви даде нови идеи и ще ви позволи да противодействате успешно на фалшивите кликвания от конкурентите ви.

Разгледайте нашите Цени за Платена Реклама в Гугъл и не се колебайте да се свържете с нас на тел: 0884 133 159. Отговаряме на вашите запитвания и въпроси относно Google Ads реклама изпратени по имейл или чрез формата за контакт в рамките на същия ден, без почивен ден. Очакваме ви!

Още от блога

Виж всички